Photo animal
Photo mask
Materinski dan 2022
23.03.2022

Zadnji vikend v marcu bomo s spoznavanjem raznovrstnega družinskega življenja živali praznovali materinski dan. Posvetili  se bomo tako živalskim mamam kot očkom. Otrokom bomo preko dogodivščin posebej približali pravo naravo priljubljene animirane  junakinje - mačjo pando, ki jo te dni  spoznavajo v kinematografih.

Materinski dan 2022

MATERINSKI DAN V ZOO LJUBLJANA

Zadnji vikend v marcu bomo s spoznavanjem raznovrstnega družinskega življenja živali praznovali materinski dan. Posvetili  se bomo tako živalskim mamam kot očkom. Otrokom bomo preko dogodivščin posebej približali pravo naravo priljubljene animirane  junakinje - mačjo pando, ki jo te dni  spoznavajo v kinematografih.

Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi prve letošnje mladičke, ki že zvedavo kukajo iz naročij svojih mater, nekateri pa se pod budnim spremstvom družinskih članov tudi že kobacajo naokoli.
Veselo je pri šimpanzih, kjer je Tai upihnil prvo svečko ter pri surikatah in črnih čopičarkah, ki so letos prve imele mladiče. Najmlajše pa so tri jezersko-solčavske ovce.

 

Materinski dan

Med 25. in 27. marcem bomo v živalskem vrtu praznovali materinski dan. V ta namen smo pripravili tematske tablice v obliki sončnic ter zabaven kviz iz družinskega življenja živali. Obiskovalci bodo izvedeli kako se med seboj prepoznajo člani živalskih družin, ali imajo tudi živali otroški vrtec, katera živalska mama prespi zimo in še mnogo zanimivega. Med sprehodom bodo lahko spoznavali tudi različne taktike dvorjenja, svatovanja, pri tkanju gnezda pa opazovali par črnih štorkelj ter kvakače.

 

Šimpanz Tai je upihnil prvo svečko

Tai, ki je lani otvoril sezono novih mladičev, je 18. januarja »upihnil prvo svečko«. V enem letu je že pričel zapuščati materino naročje, naučil se je sedeti, hoditi in plezati. Sestra Leona, ki bo konec marca dopolnila 6 let, mu je odlična družba za igro. Skupaj povzročata »sive dlake« mami Neži, h kateri se Tai še vedno rad stisne in sesa mleko. Privaja pa se tudi že novim okusom. Neža mu različno hrano prežveči, da jo okuša.
 

Letošnji naraščaj

Krdelo surikat polno zaposluje nova generacija mladičev. Prve pomladne žarke izkoriščajo za gretje in sončenje. Starejši bratje in sestre novorojenčke skrbno varujejo, jih spremljajo in učijo različnih spretnosti. Med njimi je zelo pomembno znanje o kopanju rovov, stražarjenje, brskanje za priboljški in beg pred plenilci (pri nas pa predvsem pred neznanimi in glasnimi zvoki). Med tem se njihova mama lahko v miru prehranjuje in počiva, da bo imela zanje dovolj mleka.
 

Tudi družina črnih čopičark se je povečala. Za razliko od večine primatov, imajo čopičarke lahko do štiri mladiče v enem leglu. Živijo v družinskih skupnostih, par skupaj z različno starimi mladiči. Posebne so po tem, da mladiče prenašajo oče in starejši mladiči, mama pa jih le doji. In to je pogoj, da bodo preživeli, saj bo ona imela dovolj mleka za vse.
 

Vikend mačjih pand

V tem mesecu pa otroci v kinematografih srečujejo nekoliko neobičajno, mitično animirano junakinjo mačjo pando Mei Lee. Zato smo v ZOO Ljubljana ta vikend pripravili številne dogodivščine in zabavne igre, preko katerih bodo lahko otroci pobliže spoznali ljubljanski mačji pandi Muko in Maguja ter njihovo pravo, a zelo nenavadno živalsko naravo. Prave pande so pravzaprav mačje pande, ki so bile odkrite kar 50 let prej kot danes bolj poznane in mnogo večje velike pande. Za nameček si pandi med seboj sploh nista bližnja sorodnika, precej pa izstopata tudi iz sorodstva zveri. Druži ju predvsem skupni prednik, ime, ljubezen do bambusa in šesti prst. Zato ni čudno, da mačje pande imenujejo tudi mačji medved, medvedji maček, ognjena lisica, pa tudi kaj rakunastega lahko vidimo v njih. Izvorno ime panda pa ne pomeni nič drugega, kot »bambusojedec«.
Čeprav mačje pande poznamo šele slabih 200 let, so danes močno ogrožene. Ljubitelje pand zato vabimo, da se pridružijo aktivnostim ZOO Ljubljana za ohranitev teh čudovitih živali. To je lepa priložnost, da otroke učimo prvih naravovarstvenih korakov. Živalski vrt Ljubljana je v letošnjem letu podprl prizadevanja mednarodne organizacije za zaščito rdečih pand Red Panda Network ter prispeval sredstva za enega varuha pand v naravnem parku, kjer živijo, ter pogozdovanje enega hektara gozda z bambusom. Obiskovalci lahko za pande prispevajo z donacijo v pandin hranilnik ob vhodu, ali pa v spletni trgovini prispevajo poljubni znesek donacije za naravovarstveni projekt Mačji panda. Vsa sredstva bodo namenjena organizaciji Red Panda Network za ohranitev pand v naravnem okolju. 


 

Spremljajte nas in seveda lepo vabljeni na obisk ZOO Ljubljana!

Mladiči 2022:

https://we.tl/t-xMBzQzPNsF

Mačja panda:

https://we.tl/t-2T4TfyEdtF