Photo animal
Photo mask
Sporočilo za javnost Čudežno jajce
15.04.2022

Del ljudskih običajev ob veliki noči je barvanje kokošjih jajc, iz katerih nastanejo pirhi. Ti simbolizirajo vstajenje, saj piščanec skozi jajčno lupino vstopi v svet. Biološko pa je jajce resnično pravi čudež narave in začetek novega življenja. Med velikonočnimi prazniki vas vabimo na dogodivščino Čudežno jajce ter na obisk spomladanskih mladičev.

Sporočilo za javnost Čudežno jajce

Čudežno jajce in pomladanski mladiči

Velikonočni prazniki

Raziskovali bomo kaj je v jajcu in iz katerih snovi je. Ugotavljali bomo kdaj je jajce sveže, staro, surovo ali kuhano. Opazovali bomo jajca v inkubatorju in piščance pri izvalitvi ter pestovali piščance. Spoznavali bomo simboliko kuncev in zajcev v velikonočnem času ter se naučili kakšna je razlika med glodavci ter kunci in zajci.

 

Spomladanski mladiči

Surikate pestujejo že drugo generacijo letošnjih mladičev. Tokrat kar pet. Vsa skupina prispeva pri skrbi zanje in prav to zagotavlja njihovo preživetje. Pri mami pijejo mleko, oče in starejši mladiči pa jih varujejo, grejejo in učijo vseh spretnosti.
Na kmetiji tekajo in se igrajo trije malčki jezersko-solčavske ovce. Še vedno veliko spijo v bližini svojih mam, ki jih budno spremljajo.

V otroškem živalskem vrtu so letos prve pritlikave koze. Kozice se navajajo na otroke in druge obiskovalce. Pri tem je pomembno, da obiskovalci mirno počakajo in jih pobožajo šele, ko se jim mladiči sami približajo. Obiskovalce prosimo, da jih ne hranijo, dvigujejo ali preganjajo po ogradi, saj še vedno potrebujejo veliko počitka in spanca.
 

Ptičja misija

Ob tem prazniku lahko rešite tudi misijo Ptičja jajca, ki je del interaktivnega kviza ZOOmeter. Z reševanjem lahko izveste, zakaj so ptičja jajca različnih oblik in barv, kako je zgrajeno jajce in kaj se skriva v njem. Ob tem lahko obiščete ptičje predstavnike v našem vrtu, jih opazujete pri morebitnem gnezdenju ter si ogledate dogajanje v naši Hiši inkubator. Na misije se lahko podate preko povezave: http://www.zoometer.si/

 

Velikonočne delavnice Čudežno jajce

Potekale bodo od sobote 16. pa do ponedeljka 18. aprila 2022, od 14. do 16. ure.

 

Lepo vabljeni!

Sporočilo za javnost

Priloga Čudežno jajce