Photo animal
Photo mask
Sporočilo za javnost Pomladne novosti v ZOO Ljubljana
21.03.2024

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena.V naših ogradah odraščajo mladič šimpanza, volkova, alpaki, bobri, alpski kozorogi in liči antilopi.Letošnji podmladek pa je na slovenski kmetiji, v otroškem živalskem vrtu ter v ogradi avstralskih živali.V veliki letalnici gnezdijo črni štorklji in kvakači.

Sporočilo za javnost Pomladne novosti v ZOO Ljubljana

SPOROČILO ZA JAVNOST


Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana
 
Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena.
V naših ogradah odraščajo mladič šimpanza, volkova, alpaki, bobri, alpski kozorogi in liči antilopi.
Letošnji podmladek pa je na slovenski kmetiji, v otroškem živalskem vrtu ter v ogradi avstralskih živali.
V veliki letalnici gnezdijo črni štorklji in kvakači.
 

Novi vrsti

Konec novembra lanskega leta, smo iz živalskega vrta v Pragi pripeljali samca filipinskega kljunorožca (Penelopides panini), ki se je v tem času navajal na nove prostore in nove oskrbnike. Je endemit Filipinov ter del edine populacije te vrste kljunorožcev izven Filipinov. 
Iz živalskega vrta  La Torbiera smo konec februarja pripeljali čredico svinjskih jelenov (Axis porcinus). Ime so dobili po načinu teka, saj tečejo s sklonjeno glavo pod ovirami podobno kot prašiči in jih ne preskakujejo kot ostali jeleni.
Filipinski kljunorožec in svinjski jelen sta predstavnika ogroženih živalskih vrst ter del vzrejnega programa. Z vključitvijo teh dveh vrst v našo oskrbo, ZOO Ljubljana še naprej sledi svojemu poslanstvu naravovarstva in ohranjanja ogroženih živalskih vrst.
 

Odraščajoči mladiči

Mali Tai, ki odrašča v skrbni družini naših šimpanzov, je konec januarja upihnil tretjo svečko. Tako mama Neža kot oče Boris sta izredno ljubeča starša. K vzgoji in čuvanju mladiča pa prispevata tudi babica Mojca in teta Nika. Seveda se mali Tai najbolj zgleduje po starejši sestri Leoni. Z njo se igra in se od nje marsikaj nauči. Kadar ne spi, obiskovalcem pokaže vse, kar se je v treh letih naučil. Spretno sedi, pleza in skače po domovanju. Pretakne vse kote za posladki ter igračami, ki mu jih prinašajo oskrbniki.  
 

Med antilopami odraščata dve mladi samici, ki sta se skotili septembra in novembra lanskega leta. Ker še nista odrasli, ju zlahka prepoznate v čredi antilop. Na predolgih nogah sledita mamam in se podita po ogradi. Liči antilope imajo razširjene parklje, ki jim omogočajo hojo po močvirnih predelih, kamor se v naravi zatečejo pred plenilci. 
 

V ogradi alpak odraščata dve samici, ki sta se skotili poleti 2023. Mladiča kanadskih volkov bosta aprila stara eno leto in sta skoraj že dosegla odraslo velikost. V ogradi kanadskih bobrov lahko opazujete kar tri generacije mladičev. Lanskoletni mladiči odraščajo tudi v ogradi alpskih kozorogov.
 

Letošnji mladiči


Na slovenski kmetiji so se obiskovalci razveselili dveh samcev jezersko-solčavske ovce. Kot vsi novorojenci veliko počivata in spita, preostali čas pa se igrata, podita po ogradi in ''nadlegujeta'' mami. Mladič pritlikave koze se je skotil v otroškem živalskem vrtu. Tam še posebej prosimo otroke in njihove starše, da upoštevajo njegove potrebe po počitku, spanju in igri. V ogradi avstralskih živali, pa iz trebušnih vreč samic rdečevratih kengurujev, že kukajo male glave njihovih mladičev.  

 
Gnezdijo kvakači in črni štorklji

V veliki gozdni letalnici nad medvedi in volkovi, v drevesnih krošnjah gnezdijo kvakači, katerih mladiči so že pokukali iz jajc. Na gozdnih tleh pa si je gnezdo ustvaril par črnih štorkelj. Zbirali sta veje in vejice primerne velikosti dokler ni nastal ''vejnat kup''. Središče gnezda sta postlali z mehkejšimi deli. Vanj je samica zlegla 5 jajc. Sedaj pa na njih sedi in jih greje. To bo počela vseh 35 dni, dokler se ne izvalijo mladiči. Samec se zadržuje v njeni bližini, jo čuva in ji prinaša hrano.
 

Velikonočne delavnice

Za praznike smo ob popoldnevih pripravili velikonočno dogodivščino, na kateri bomo raziskovali kaj je v jajcu in iz katerih snovi je. Pestovali bomo žive piščance. Ugotavljali kako vemo, kdaj je jajce sveže, staro, surovo ali kuhano. Opazovali bomo jajca v inkubatorju in piščance pri izvalitvi. Spoznavali bomo simboliko kuncev in zajcev v velikonočnem času ter se naučili kakšna je razlika med glodavci ter kunci in zajci.

Prav lepo vabljeni v ljubljanski živalski vrt v zgodnjem pomladanskem času. Daljšega dneva in toplih sončnih žarkov so se razveselile tudi naše živali. Opazujete jih lahko kako poležavajo in se nastavljajo soncu. Pri obisku si lahko pomagate tudi z aplikacijo ZOO Ljubljana, kjer se lahko po živalskem vrtu orientirate z GPS navigacijo in interaktivnim zemljevidom, še od bližje spoznate naše živali in njihove posebnosti ter preko aplikacije dostopate do ekskluzivnih popustov v naši trgovini Medvedji rob. Aplikacija je dostopna za operacijske sisteme iOS in Android. 
 

Konec sporočila


 

Kontakti za izjave:

Strokovna vodja:     Bojana Stranjac, bojana.stranjac@zoo.si
Pedagoška vodja:   Irena Furlan, irena.furlan@zoo.si