Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Maj Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike
Junij Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike
Dogodivščine z živalmi

Kaj se na delavnicah dogaja?

Na delavnicah  lahko ustvarjate, spoznavate živali, vprašate biologa katerokoli vprašanje o naravi, pobožate kožo medveda, v roke vzamete lobanjo leva, tigra, leoparda in popestrite dan v živalskem vrtu.

 

Kje se delavnice izvajajo?

Delavnice se izvajajo znotraj živalskega vrta. Običajno jih pripravimo zraven ograde živali, o kateri teče beseda. V času hladnega ali deževnega vremena delavnice potekajo v ZOO učilnici ali v vivariju. Delavnice se označene z A tablo "Dogodivščine z živalmi", na katerih je napisan tudi naslov delavnice v izvajanju.

 

Kje si lahko ogledate dnevno dogajanje v ZOO?

Na koledarju dogodkov ali v naši zloženki si oglejte aktualno dogajanje v času vašega obiska.


Maj 2022

Sobota in nedelja, 7. in 8. maj 2022 od 10. do 13. ter od 14. do 17. ure
Regionalni dan pelikanov


Sobota, 14. maj 2022 od 9. do 13. ure
Naravoslovni dan s študenti Pedagoške fakultete


Nedelja, 15. maj 2022 od 16. do 18. ure
Spoznajmo kače


Petek, 20 maj 2022 od 16. do 18. ure
Risanje s kredami: Ogrožene živali


Sobota in nedelja, 21. in 22. maj 2022 od 10. do 13. ter od 14. do 17. ure
Svetovni dan čebel in opraševalcev


Sobota in nedelja, 28. in 29. maj 2022 od 10. do 13. ter od 14. do 17. ure
Svetovni dan želvNaravovarstvo v ZOO Ljubljana ob svetovnem dnevu Zemlje

 
Svetovni dan Zemlje bomo v Živalskem vrtu Ljubljana posvetili naravovarstvu ogroženih živalskih vrst.
Na dogodivščinah z živalmi vam bomo naravovarstvene projekte predstavili pri žirafah, azijskih levih, sibirskih tigrih, gepardih, slonih, varijih in zlatoličnih gibonih.

 

Dogodivščine bodo potekale od 23. do 24. aprila ter od 27. aprila do 2 maja 2022 med 14. in 17. uro.
 

Ob tej priložnosti smo pripravili zloženko Naravovarstvo v ZOO Ljubljana z različnimi vprašanji. Z udeležbo na delavnicah lahko odgovorite na vprašanja, zbirate štampiljke ter za vse pridobljene štampiljke pridobite darilce.
 

Program dogajanja ob svetovnem dnevu Zemlje:

 

I. Najvišja žival savane - žirafa
Sobota, 23. april 2022 od 14. do 17. ure


Predstavili vam bomo žirafi Rastka in Cvetka. Skupaj si bomo ogledali okostje žirafe in pobožali njen kožuh. Spoznavali bomo telesne značilnosti žiraf ter ugotavljali, kako jim prilagoditve pomagajo pri preživetju v naravi. Velik izziv za žirafe je njihova višina. Spoznali bomo, zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo kadar pije, zakaj ima lepljivo slino, kako veliko ima srce, koliko je dolga najdaljša živčna celica ter zakaj se koža na njenih nogah tako tesno prilega.
Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana skrbimo za žirafe, koliko vrst in podvrst jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene.


II. Levi živijo tudi v Aziji 
Nedelja, 24. april 2022 od 14. do 17. ure


Predstavili vam bomo leva Maksa in levinjo Čajo. Spoznavali bomo navade in družinsko življenje azijskih levov ter si na modelu ogledali njihove zobe, potipali jezik ter našo dlan primerjali z njihovo šapo.
Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana skrbimo za leva, kako je opremljena njuna ograda ter zakaj so v naravi ogroženi.
 

III. Ohranimo tigra
Sreda, 27. april 2022 od 14. do 17. ure


Predstavili vam bomo sibirska tigra Botsmana in tigrico Vito. Skupaj bomo spoznavali njihove prilagoditve na naravno okolje, ugotavljali kje živijo, kako lovijo in s čim vse se prehranjujejo ter zakaj so v naravi ogroženi.
Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana skrbimo za tigra ter kako je opremljena njuna ograda.

 
IV. Najhitrejša mačka - gepard 
Četrtek, 28. in petek 29. april 2022 od 14. do 17. ure


Predstavili vam bomo Svena in Sveo. Gepard je mačka, ki je zelo podobna hrtu. Kremplje ima stalno iztegnjene zaradi dobrega oprijema in odriva. Ta najhitrejša mačka na svetu je ustvarjena za hitre pospeške - v 5 sekundah kar na 100 km/h. Izvedeli bomo, zakaj jih je vedno manj v naravnem okolju.
Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana skrbimo za geparda, o opremi njune ograde ter kako ju spodbujamo k hitremu teku.
 

V. Ogroženi velikani - sloni
Sobota, 30. april 2022 od 14. do 17. ure


Opazovali bomo največjo damo v Sloveniji, slonico Gango. Pogovarjali se bomo o prilagoditvah slonov na naravno okolje in vzrokih, zakaj so ogroženi. Prikazali bomo slonji iztrebek, dnevno količino hrane in vode ter igrala, ki jih uporablja slonica Ganga ter kako zanjo še skrbimo v ZOO Ljubljana.
 

VI. Ogroženi lemurji
Nedelja, 1. maj 2022 od 14. do 17. ure


Na otoku lemurjev v ZOO Ljubljana bomo spoznavali navadne varije. Primerjali jih bomo z ostalimi primati ter spoznavali njihove prilagoditve na ravno okolje. Zanimalo nas bo zakaj so v naravi ogroženi.
Spoznavali bomo kako v ZOO Ljubljana skrbimo za navadne varije ter katera igrala in popestritve jim dodajamo.


VII. Mojstri pregugavanja – zlatolični giboni
Ponedeljek, 2. maj 2022 od 14. do 17. ure


Predstavili vam bomo samico Liling in samca Lipinga. Spoznavali bomo njihovo družinsko življenje ter izvedeli, zakaj imata različno obarvana kožuha. Opazovali jih bomo pri pregugavanju ter izvedeli, kako zanju skrbimo v ZOO Ljubljana. Vprašali se bomo zakaj so ogroženi v naravnem okolju in kako ZOO Ljubljana prispeva k njihovi ohranitvi.

 

Prosimo, da do vodnikov pristopate posamično in upoštevate njihova navodila.


Delavnice izvajamo v vsakem vremenu! Pridržujemo si pravico do spremembe programa!

Dogodivščine z živalmi