Photo animal
Photo mask
Gregorjevo v živalskem vrtu
06.03.2020

Ker boste v teh dneh verjetno več časa preživeli doma z družino in se posvetili kaki skupni dejavnosti, predlagamo, da izdelate ptičjo gnezdilnico in jo namestite v svoji okolici! V sodobnih mestih brez špranj in dupel, na poljih brez plevela in škodljivcev, so v zadnjih desetletjih skoraj za 60 % upadle celo populacije vrabcev, pregovornega simbola množičnosti. Z vami zato delimo načrt za izdelavo gnezdilnice, ki prikazuje enostavno uporabo deske, pri kateri zaradi načinov reza ni odpadkov.

Gregorjevo v živalskem vrtu

Trak gume v načrtu služi namesto kovinskih spon ("pantov"), ki jih morda nimate vsi pri roki, za lažje odpiranje in zapiranje pokrova - uporabite lahko npr. kos stare zračnice.

Velikost vhodne odprtine je odvisna od vrste ptice, najbolj običajen je premer okoli 3 centimetre (bolje nekaj milimetrov več, kot manj). 

Koristne napotke boste našli tudi na spletni strani Gnezdilnice.si in DOPPS.


Če radi opazujete ptice, ali si tega želite, pa doma nimate prave priložnosti, vas bo gotovo razveselila možnost opazovanja ptic na ptičjih krmilnicah v živalskem vrtu preko spleta. Kliknite in preverite, koliko ptic naštejete in katere vrste prepoznate!


Lahko se lotite tudi izziva, ki bo malce razbremenil vaše misli in je zabaven za vso družino!


1.Vzemite si 5 minut in zabeležite vrste ptic, ki jih preko spletne kamere opazite na ptičji krmilnici v ZOO Ljubljana (https://bit.ly/spletna_kamera-ZOO_krmilnica). Za lažje beleženje lahko uporabite letak za opazovanje, ki ga je pripravil DOPPShttps://bit.ly/letak_ptice_DOPPS .


2. Ko postane izziv prelahek, poskusite v 10-minutnem opazovanju zabeležiti največje število ptic iste vrste, ki jih opazite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). "Če najprej opazite dve veliki sinici, čez minuto pa priletijo štiri, je največje število opaženih velikih sinic štiri. Če čez pet minut priletijo tri, je največje število opaženih velikih sinic še vedno štiri in ne sedem." Če je ptic veliko in jih je težko prešteti, potem njihovo število čim bolj natančno ocenite. (Vir: DOPPS, https://www.ptice.si)


3. Izziv za mojstre: ZOO krmilnico opazujte pol ure in si v tem času zabeležite največje število ptic iste vrste, ki jih opazite hkrati.


Ptice seveda lahko tako opazujete tudi skozi domače okno.

Tako boste odlično pripravljeni na naslednjo vsakoletno DOPPS-ovo akcijo Ptice okoli nas, ki je namenjena ugotavljanju stanja ptic v naseljih.