Photo animal
Photo mask
Nove letalnice za sove
24.10.2018

Zavarovalnica Generali je pokrovitelj treh novih letalnic za sove, ki skupaj merijo skoraj 600 kvadratnih metrov. Vanje smo namestili tri največje vrste sov na svetu: veliko uharico, snežno sovo, prvikrat pa imamo v kolekciji tudi bradato sovo.

Nove letalnice za sove

Z ureditvijo novih letalnic je tudi zaključena štiriletna obnova po požledu. 


Član uprave zavarovalnice Generali Mitja Feri je od strokovne vodje Barbare Mihelič v imenu ZOO Ljubljana prejel najvišje zlato priznanje Pri nas ste pustili svojo sled za prvo skupno sodelovanje. 


Ob tem je Feri dejal: »Sodelovanja z ZOO Ljubljana smo resnično veseli, saj smo se že prepričali v odličnost njihove ekipe in stalen trud za podajanje novega znanja o živalih. S skupnimi močmi smo sovam uredili boljše, kakovostnejše in prijaznejše bivalno okolje ter hkrati podprli izobraževalni program, namenjen spoznavanju teh skrivnostnih živali.«
Obnovo letalnic so omogočili, saj se dejavno udejstvujejo ne le pri socialni, družbeni in okoljski odgovornosti, ampak tudi pri varstvu živali. »V zavarovalnici Generali na vsakem koraku pri našem delu odražamo skrb za soljudi, za njihovo zadovoljstvo ter kakovostno bivanje vseh nas. Želimo namreč poskrbeti za razvoj okolja, v katerem ustvarjamo, in zavedamo se, da moramo v to okolje, življenje vlagati. Tudi kadar pomoč potrebujejo živali, ki so sestavni del našega skupnega prostora in brez njih naš svet ne bi bil tako bogat in raznolik, kot je,« je na odprtju novih letalnic še povedal Mitja Feri. V ZOO Ljubljana smo zadovoljni, da bomo v jubilejno 70. obletnico delovanja, ki jo bomo obeleževali prihodnje leto, lahko stopili osredotočeni na razvoj.

Izjava direktorice ZOO Ljubljana, mag. Barbare Zdenke Ban Fischinger:

»Veseli smo, da se je tudi Zavarovalnica Generali pridružila zlatim pokroviteljem ljubljanskega živalskega vrta in sklenila našo letošnjo bogato serijo dogodkov in otvoritev. Naj spomnimo: aprila smo odprli prenovljeni centralni bajer ter uredili interni plinovod ter priklop na kanalizacijsko omrežje, maja smo odprli novo inovativno otroško igrišče ter hotel za žuželke, junija novo ogrado za severne jelene in celotno obhodno pot po zgornjem delu vrta, konec avgusta priredili razigran dan, na novo pot pospremili muzikal Madagascar, z otvoritvijo novih informativnih tabel o risu praznovali svetovni dan živali, se nedavno veselili novega sodelavca Opel Comba, kot zadnje v nizu letos pa odpiramo letalnice za sove. Letos se je pričela tudi izgradnja novega zavetišča za zapuščene živali na Gmajnicah.  V zaključni fazi je tudi nova ograda za leve, ki pa bo z otvoritvijo spomladi počastila 70 letnico ZOO Ljubljana.«


Vselitev sov v novo domovanje so pospremili člani skupine Čuki, ki so bili tokrat kot gostje ob tridesetletnici povabljeni na spoznavanje s sovami, po katerih skupina nosi ime. Spoznali so, da čuki ne pojejo, da čuki z malo nimajo čopkov na glavi in da čopki niso niti ušesa, niti uhlji. Z ljudsko pesmijo Čuk se je oženil in legendarnimi Krokodilčki v očeh so se navezali na bajeslovje o sovah in na posebnosti sovjega vida. Čuki so pred novembrskim koncertom v Cankarjevem domu ob 30-letnici delovanja predstavili še novo pesem Če se od spominov da živet'.


Biologinja in pedagoška vodja ZOO Ljubljana Irena Furlan je na dogodku na dan oktobrske polne lune predstavila z zlatim Prometejem SAZU nagrajeni program ljubljanskega živalskega vrta Noč čarovnic. Z nagajivimi čarovnijami in madagaskarskimi hišnimi ščurki je naredila uvod v nekatere vraže. Odpravljanju neresnic, vraž in predsodkov do sov in drugih živali bo namreč posvečen program, ki se bo v ZOO Ljubljana odvijal ves čas krompirjevih počitnic. Še posebej zanimiv je, ker udeležencem omogoča obisk živalskega vrta ponoči. 


Ker so sove glavne zvezde programov, nam je biolog, izredni profesor Gregor Belušič z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete pojasnil, da vidijo 10-krat ostreje od ljudi, da vidijo tudi podnevi in celo v barvah. V popolni temi pa tudi sove nič ne vidijo. Takrat se zanašajo na izostren sluh. 


Na dogodku je nekaj vraž in »buč« o sovah razblinila zbirateljica ljudskega slovstva in bajeslovja Dušica Kunaver: »Slovensko ljudsko slovstvo je neizmerno bogastvo ljudske tvornosti. Buče so v izročilu simbol blaginje, dobre letine. Za sove je značilna že njihova poza in nočno življenje. Sove sedijo, modro molčijo in gledajo okrog sebe. Ljudsko izročilo ceni molčečnost, nikjer ni opevana zgovornost. Značilno je, da so človeške lastnosti pripisane živalim. Tako pravimo, da je nekdo moder kot sova, buden in pameten kot sova. Ljudsko znanje je v izvoru vsega drugega znanja.«


Zavarovalnica Generali se je poleg obnove letalnic odločila podpreti tudi letošnji vsebinski program v ZOO Ljubljana, prek katerega bodo ozaveščali o vražah, zmotah in neresnicah o sovah in drugih živali, pa seveda tudi predstavljali njihove izjemne lastnosti. Ob tej priložnosti so podprli izdelavo obsežnih informativnih tabel o sovah, izdajo plakata in knjižnega kazala Sove Slovenije ter posebne, prav za to priložnost narejene zloženke z naslovom Prav in narobe o sovah, ki jih bodo dobili udeleženci programov.


Noč čarovnic

Čarovniški dan

Dogodivščine - Skrivno življenje sov