Photo animal
Photo mask
Svetovni dan Zemlje in prvomajski prazniki
24.04.2024

Z zmanjševanjem živalskih vrst je biotska raznovrstnost na planetu Zemlja močno prizadeta in s tem tudi življenje ljudi. Z ohranjanjem živalskih vrst ščitimo naš planet Zemlja! V ZOO Ljubljana smo ponosni na svoje naravovarstveno poslanstvo. Več o naravovarstveni vlogi živalskih vrtov najdete spodaj! Za vas smo pripravili NARAVOVARSTVENE DOGODIVŠČINE, ki bodo potekale od 27.4. do 5.5. Predstavili vam bomo 6 živalski vrst, ki jih gojimo tudi v ZOO Ljubljana, zraven vsake živali pa vas bomo spodbudili k ohranjanju Zemlje!

Svetovni dan Zemlje in prvomajski prazniki

Pridružite se nam na Naravovarstvenih dogodivščinah!

Spored! Najdete ga tudi v koledarju dogodkov.


Za vas smo pripravili NARAVOVARSTVENE DOGODIVŠČINE, ki bodo potekale od 27.4. do 5.5. Predstavili vam bomo 6 živalski vrst, ki jih gojimo tudi v ZOO Ljubljana, zraven vsake živali pa vas bomo spodbudili k ohranjanju Zemlje:

- varčuj z vodo,
- ločuj odpadke,
- čistilna akcija,
- skrbno z gozdom,
- ponovno uporabi,
- in vrtiček.


Lepo vabljeni!


Zemlja, polna plastike! 

Doba »plasticena« je nastopila z izumom te navidezno čudežne sestavine na začetku 20. stoletja. Mislili so, da bo olajšala vsakodnevno življenje. Zadnja desetletja smo ozavestili kako nevarna je plastika za človeštvo in vsa živa bitja, saj ruši občutljivo ravnovesje življenja na Zemlji. Sedaj različne organizacije intenzivno spodbujajo k odkrivanju inovativnih tehnologij in materialov za oblikovanje sveta brez plastike.




Naravovarstvena vloga živalskega vrta Ljubljana:

- ohranitvena vzreja znotraj živalskega vrta,
- izboljšanje in razvijanje tehnik ohranitvene vzreje,
- varstvo živalskih vrst v naravnem okolju,
- sodelovanje med živalskimi vrtovi in naravovarstvenimi ustanovami, spodbujanje ohranitvenih programov v naravnem okolju od koder ogrožena vrsta izvira,
- osveščanje javnosti o ohranjanju ogroženih vrst in habitatov.


Z ohranitveno vzrejo v živalskih vrtovih je cilj gojiti populacije, ki so vitalne in dovolj številčne. Ker pa so manjše kot v naravi, so bolj podvržene navzkrižnemu parjenju in tudi selekcija ni popolnoma naravna. Posledica je lahko siromašenje genskega sklada in povečanje neprimernih znakov.


Vsekakor je veliko bolje, da se vrsta ohrani v živalskih vrtovih, kot da popolnoma izgine. Če pa se pojavi potreba po vračanju v naravno okolje, živalski vrtovi iz svojih populacij prispevajo osebke v naravne populacije, da se le-te okrepijo.


Živalski vrtovi tako predstavljajo ''časovni most'' za tretje tisočletje, v katerih specializirane in močno ogrožene živalske vrste preživijo, medtem ko poteka katastrofalno uničevanje naravnega okolja.


Obvestilo!

ZOO Ljubljana je odprt 365 dni v letu. Tudi med prvomajskimi prazniki vas zato pričakujemo vsak dan, brez izjeme od 9h do 19h.


Lepo vabljeni!