Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan gibonov
20.10.2023

24. oktober je mednarodni dan gibonov. V ZOO Ljubljana ga bomo obeležili z naravovarstveno dogodivščino, kjer bomo gibone spoznavali, izvedeli, kako so prilagojeni na naravno okolje, kaj jih ogroža in kateri projekti potekajo v naravnem okolju za zaščito gibonov.

Mednarodni dan gibonov

Poznamo 20 različnih vrst gibonov, ki so razširjene v desetih državah Jugovzhodne Azije. Po IUCN rdečem seznamu so štiri vrste klasificirane kot kritično ogrožene, 14 vrst je ogroženih, eno vrsto uvrščamo med ranljive, ena vrsta pa še ni dovolj raziskana.

Izginjanje naravnega bivališča

Spremembe v okolju, četudi se zdijo nepomembne na prvi pogled, imajo lahko takojšnje posledice za naravno gibanje gibonov ter njihovo vedenje. Giboni, ki se izključno premikajo po drevesnih krošnjah, za svojo navigacijo zanašajo na neprekinjene krošnje. V svojem nenehnem iskanju hrane in partnerja giboni prepotujejo izjemno velike razdalje. Tudi gradnja zgolj ene ceste s seboj prinese potencialno škodljive posledice, saj ustvari vrzel, ki jo giboni težko prečkajo. To postavlja gibone pred težko odločitev: ali se odločiti za tvegan skok, ali pa se spustiti na tla, kjer postanejo še bolj ranljivi, saj so izpostavljeni nevarnosti plenilcev in prometa, zlasti v primeru cest.


Lovljenje za hišne ljubljenčke

Krivolovci so usmerjeni izključno v lov na mladiče gibonov, kar zahteva neizogibno odvzemanje življenj njihovih mater in včasih tudi očetov. Vlogo hišnih ljubljenčkov gibonov opredeljujejo ne le psihične in fizične travme, temveč tudi izguba priložnosti za razvoj naravnih vedenj in sposobnosti, ki so ključne za preživetje v divjini. Starša gibonov namenita obilico časa in energije za pomoč pri vzgoji in razvoju svojih mladičev, zato je osirotelim ali ugrabljenim gibonom izjemno težko ponovno najti svojo pot po ločitvi od staršev. Tudi če giboni preživijo ujetje in obdobje zaprtja, njihova rehabilitacija predstavlja zahteven in dolgotrajen proces, pri čemer ni zagotovila, da jih bodo na koncu lahko ponovno izpustili v naravo. V nasprotju s psi in mačkami, ki so jih ljudje udomačili v dolgem obdobju človeške zgodovine, primati nikoli niso bili primerni za vlogo hišnih ljubljenčkov in njihovo naravno mesto je v divjini. 


Povezava 


Ta vikend, v soboto in nedeljo 21. in 22. oktobra smo za vas pripravili dogodivščine ob Mednarodnem dnevu gibonov. 

Potekale bodo od 10. do 13. ter od 14. do 17. ure.

Otroci bodo lahko vstopnino poravnali s štiri ali več kilogramsko bučo. :)


Obvestilo! 

V nedeljo 22.oktobra bo ljubljanski maraton. Del trase poteka po Šišenski cesti in Večni poti, kar bo omejevalo dostop do ZOOja. Več na tej strani: https://vw-ljubljanskimaraton.si/info-za-tekace/zapore-cest/casovnica-zapor-in-prehodi

 

Lepo vabljeni!