Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00
Popestritve za dan Zemlje za živali

Ta vikend si pri nas oglejte popestritve - pomemben steber oskrbe v živalskih vrtovih! Oglejte si urnik, spodaj!

Popestritve za dan Zemlje za živali

Restavracija Safari začasno ne obratuje
Restavracija Safari začasno ne obratuje

Spoštovani gostje restavracije Safari!

Obveščamo vas, da bo restavracija v živalskem vrtu od 16. 4. do 17. 4. 2024 ZAPRTA zaradi prenovitvenih in vzdrževalnih del.

Restavracija Safari začasno ne obratuje

Živalski vrt ponoči

Ali veste, kaj počnejo živali ponoči? Pridružite se nam na vodenem dvournem nočnem ogledu ZOO-ja! Število udeležencev na nočnem vodenju je omejeno! Cena vodenega nočnega ogleda je 4,00 € + vstopnina po veljavnem ceniku. Obvezna je predhodna rezervacija termina!

Termin 19.4. je zaseden, zato smo za vas odprli nov termin, ki bo 10.5.!

Lepo vabljeni!

Živalski vrt ponoči

Še zadnjič je zarjovel
Še zadnjič je zarjovel

Ta ponedeljek smo se v Živalskem vrtu Ljubljana poslovili od ljubljenca osebja in obiskovalcev – petnajstletnega samca azijskega leva Maximusa. 

Še zadnjič je zarjovel

Velikonočne delavnice v ZOO Ljubljana

V mnogih kulturah pomen domačih živali presega zgolj prehrano in obredna žrtvovanja živine, saj se uporabljajo za označevanje posebnih priložnosti, kot so verski prazniki.

Velikonočne delavnice v ZOO Ljubljana

Dogodivščine na gregorjevo
Dogodivščine na gregorjevo

V Živalskem vrtu Ljubljana že tretje leto nadgrajujemo tradicijo spuščanja gregorčkov – plavajočih hišic po rekah. Namesto njih bomo izdelovali gnezdilnice za ptice, ki bodo ''živi gregorčki'', ko jih bodo zasedli ptičji pari in v njih gnezdili.

Dogodivščine na gregorjevo

Valentinove popestritve

Popestritev življenjskega prostora je v ZOO Ljubljana del vsakodnevne oskrbe in ključnega pomena za dobrobit živali, saj jim ponuja telesne in umske izzive. Ob posebnih priložnostih pa si obiskovalci ZOO Ljubljana lahko tudi sami ogledate kako npr. ob iskanju priboljškov, živali kažejo svoja naravna vedenja. Urnik popestritev si ogledate spodaj!

Valentinove popestritve

Božično presenečenje za živali
Božično presenečenje za živali

Živali v živalskem vrtu Ljubljana vam bodo pokazale svoje neverjetne sposobnosti med popestritvijo njihovega okolja na temo božiča. 


Urnik božičnih popestritev najdete spodaj!

Božično presenečenje za živali

Pomagaj Božičku poiskati sani

POMAGAJ BOŽIČKU POISKATI SANI

Letos lahko na novem božičnem doživetju s pomočjo božičkovih škratov ustvarjate, se odpravite na pustolovsko iskanje Božičkovih sani, spoznavate naše živali, ki vam bodo pomagale z namigi in se osebno srečate z dobrim možem, ki ima za vas vedno pripravljeno kakšno darilo!

Pomagaj Božičku poiskati sani

Mednarodni dan enrichmenta 2023
Mednarodni dan enrichmenta 2023

12. 11. bomo praznovali Mednarodni dan Enrichmenta, kjer si boste lahko čez cel dan ogledali popestritve pri nekaterih naših živalih! To so trenutki, ko so naše živali najbolj aktivne in skoraj vedno ponudijo polno zabavnih trenutkov tako, da tega ne gre zamuditi!


ŠIMPANZ ob 9.30

AZIJSKI SLON ob 10h 
INDIJSKI ZEBU ob 11h

AZIJSKI LEV ob 13h

RJAVI MEDVED ob 13:30

MORSKI LEV ob 15h

SAJMIRI ob 15:45
Živali v živalskem vrtu spodbujamo k izražanju njihovega naravnega vedenja. Proces imenujemo obogatitev življenjskega prostora, ki pa ga dosežemo na različne načine. V grobem delimo štiri glavne vrste obogatitve oziroma pristope. To so način pokladanja hrane, senzorična obogatitev, novi predmeti in urejenost njihovega bivalnega prostora. Vsi so pripravljeni z namenom živali spodbujati, da počne stvari, ki bi jih počela v naravi, kot na primer spanje, počitek, raziskovanje, negovanje, iskanje hrane, pitje, označevanje teritorija, spolno vedenje, socialna interakcija, igra itd. Pomembno je tudi, da to počne na način, ki je čimbolj podoben naravnemu.

Pri pokladanju hrane je pomembno, da podaljšamo čas hranjenja, spodbujamo iskanje in tudi uporabo čutov, ki so temu namenjeni. Pri senzorični obogatitvi je pomembno, da se žival sreča z raličnimi senzoričnimi spremembami, ki zaposlijo njihve čute in um ter tudi potrebo po gibanju, raziskovanju. Novi predmeti spodbujajo razmišljanje, igro, lahko gibanje in uporabo prostora ali celo interakcije v skupini. 

Obogatitev ni nujno draga. Da pa je učinkovita, mora biti nova in raznolika, predvsem pa namenjena določeni vrsti in cilju, ki ga hočemo doseči, zato je nujno dobro poznavanje vedenja, ki je značilno posamezno živalsko vrsto.

Eden od pristopov, ki zaposli njihov vsakdan je tudi trening živali, ki ni nujno, da spodbuja vrsti specifično vedenje, včasih tudi, je pa vseeno psihofizična zaposlitev in okrepi zaupanje med oskrbnikom in živaljo. Na ta način živali prostovoljno sodelujejo pri na primer tehtanju, premeščanju v drug del ograde ali transportni boks, nekatere tudi pri odvzemu krvi in mnogih drugih veterinarskih pregledih.

Mednarodni dan enrichmenta 2023