Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April, Maj, Junij Od 9. do 19. ure
Julij, Avgust, September Od 9. do 19. ure
Evropski teden mobilnosti v ZOO Ljubljana

Posebno obvestilo! Zaradi poslabšanja vremena danes, 22.9. (popoldne) in jutri 23.9. (dopoldne in popoldne) delavnice ETM odpadejo. 


Živalski vrt Ljubljana se s pomočjo živalskih vZOOrnikov pridružuje prizadevanjem  za večjo ozaveščenost in večjo prometno varnost v mestu. Na otvoritvenem dogodku, 16. septembra in vse do 24. septembra bo obiskovalcem na voljo tematska krožna pot s postojankami z  raznolikimi delavnicami, ki bodo razkrile nenavadne povezave med živalmi in prometom. 

Evropski teden mobilnosti v ZOO Ljubljana

Vitin živalski karneval
Vitin živalski karneval

Ob 20. letnici Zavarovalnice Vita in 15. letnici sodelovanja z ZOO Ljubljana bomo na tradicionalni zabavi ob koncu počitnic v ZOO Ljubljana prvič gostili koncert klasične glasbe, kjer bodo glasbeniki orkestra Slovenske Filharmonije izvajali skladbe Živalskega karnevala, skladatelja Camile Saint-Saënsa.

Vitin živalski karneval

Črnovrati labod

Snežno beli labodi s črnim vratom in glavo! Kaj? Tudi to kombinacijo najdemo v naravi?

Črnovrati labod

Goeldijeve marmozetke
Goeldijeve marmozetke

Te majhne opice z izjemnim sunkovitim poskakovanjem z veje na vejo so nove sosede naših šimpanzov. Samček in samica z njunimi štirimi mladiči so prispeli v ZOO Ljubljana konec letošnjega maja. Uvrščamo jih v družino opic novega sveta skupaj z marmozetkami, tamarini in levjimi tamarini. Vse vrste te družine so drevesne. Ta redka in majhna opica prebiva v zgornjih delih amazonskih deževnih gozdov južne Kolumbije, vzhodnega Peruja, zahodne Brazilije in severne Bolivije. Te opice večino svojega časa preživijo v gosti podrasti gozdov, zlasti v deževnem obdobju. Sušno dobo pa preživljajo v zaplatah bambusovega gozda, v vrzelih s padlimi drevesi, v močvirnatih in grmičastih območjih in gozdovih ob potokih. Njihova populacija je razdrobljena in majhna, mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) je Goeldijeve marmozetke uvrstila med ranljive vrste.

Goeldijeve marmozetke

Svetovni dan šimpanzov

Šimpanz je uvrščen v IUCN rdečem seznamu med ranljive vrste. V naravi jih je le še 350.000, medtem, ko je bila številčnost pred 100 leti ocenjena na 1 do 2 milijona. Šimpanze ogroža človek, ki izsekava tropski deževni gozd, prav tako nezakonito trguje z njihovim mesom in mladiči. V zadnjem času pa jih vse bolj ogrožajo tudi bolezni. Ker je v prizadevanjih za njihovo ohranitev ozaveščanje izjemnega pomena, je bil 14. julij razglašen za svetovni dan šimpanzov.  14. julija 1960 je dr. Jane Goodall prvič stopila v današnji nacionalni park Gombe, da bi preučevala divjinske šimpanze. Dr. Goodall je opozorila na izjemne šimpanze in se še danes, šest desetletij kasneje, zavzema zanje. V čast človekovemu najbližjemu sorodniku je ta dan praznik šimpanzov in priložnost za ozaveščanje o nujnosti sodelovanja v  svetovnem merilu pri njihovi oskrbi, zaščiti in ohranjanju v naravi. V ZOO Ljubljana ga bomo obeležili v soboto, 15. ter v nedeljo, 16. julija 2023.

Svetovni dan šimpanzov

Mednarodni dan risov
Mednarodni dan risov

V ZOO Ljubljana bomo skupaj s projektno skupino LIFE Lynx obeležili peti mednarodni dan risov, ki jim je posvečen 11. junij. Ob tej priložnosti bomo pripravili dogodivščine pri risih. Izobraževanje obiskovalcev o naravovarstvu ter projektih ohranjanja živali, ki potekajo v naravnem okolju, je ena naših zelo pomembnih nalog, zato bomo na dogodivščinah o risih ozaveščali obiskovalce o vlogi risov v Sloveniji in širili zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih. Predstavili bomo projekt LIFE Lynx, obiskovalci se bodo lahko srečali s člani projektne skupine ter si ogledali telemetrično opremo ter metode, s katerimi proučujejo rise v naravnem okolju. Izdelali bodo lahko tudi verižico sled risa, volka ali medveda.

Termini dogodivščin ob mednarodnem dnevu risov:
Sobota, 10. 6. in nedelja 11. 6. 2022 med 10. in 13. ter  med 14. in 18. ur

Mednarodni dan risov

Znanstival 2023

Stojnica ZOO Ljubljana na Znanstivalu

Najdete nas med številnimi stojnicami na Stritarjevi ulici v Ljubljani, v soboto, 3. in nedeljo, 4. junija 2023 med 10. in 18. uro.

Na dogodivščini bomo spoznavali kakšna je razlika med kačami in kuščarji, kako so se prilagodili naravnemu okolju, katere kače živijo v Sloveniji ter kako med njimi lahko ločimo strupene od nestrupenih. Spoznavali pa bomo tudi različne žuželke in se naučili po čem se razlikujejo od pajkovcev. To bo tudi enkratna priložnost, da se znebimo morebitnih predsodkov do nekaterih živali.

Znanstival 2023

Naraščaj v ZOO Ljubljana
Naraščaj v ZOO Ljubljana

Vabimo vas, da si tudi v živo ogledate nove mladiče rdečevratih kengurujev, kanadskih volkov, jezersko-solčavskih ovc ter mini koze in pritlikave pujse v otroškem živalskem vrtu. Odraščajoče mladiče lahko obiščete pri šimpanzih, liči antilopah in alpakah.

Naraščaj v ZOO Ljubljana

Novi mladiči pri ovcah in alpakah

V začetku februarja so se v ZOO-ju skotili trije jagenjčki in ena alpaka.

Novi mladiči pri ovcah in alpakah

Prvič Drsališče v ZOO Ljubljana
Prvič Drsališče v ZOO Ljubljana

Obiskovalci ZOO Ljubljana  lahko od 16.12. 2022 brezplačno drsate pri nas do 16.30 ure. 

Ko se živalski vrt ob 16.30 zapre, lahko kupite vstopnico po ceni 2€, s katero imate vstop na drsališče.

Prvič Drsališče v ZOO Ljubljana