Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Februar Vsak dan od 9. do 16:30. ure, tudi na praznike
Marec Vsak dan od 9. do 17:30. ure, tudi na praznike

Gepard Acinonyx jubatus

Gepard
Izvor imena

Pikasti

Angleško ime za geparda, "cheetah" (izg. čita) naj bi izhajalo iz hindijske besede za “pikasti”. Gepardovo rodovno ime, Acinonyx, v grščini pomeni “krempelj, ki se ne more premikati”, vrstno ime jubatus pa v latinščini pomeni “grivast”, zaradi grivastega grebena, ki ga imajo na hrbtu gepardovi mladiči.

Predsodki in vraže
V mitih in religiji

Stari Egipt

Mafdet, egipčansko boginjo pravične sodbe ter zaščitnico proti strupom strupenih kač, so pogosto upodabljali kot žensko z gepardjo glavo. Njeno ime pomeni »tekačica«, nanašalo pa naj bi se na njeno hitro izvrševanje eksekucij v imenu pravice. Upodabljali so jo na faraonovih osebnih predmetih ter na ležišču, kamor so položili njegovo mumificirano truplo.

 

V literaturi in umetnosti

Prijateljski lik

Leta 1989 je na velika platna prišel Disneyev film Gepard (Cheetah). Ameriška otroka, ki sta na počitnicah v Keniji, se skupaj s svojim kenijskim prijateljem podata v divjino, da bi rešila geparda, ki ga preganjajo divji lovci. Film Duma iz leta 2005 govori o osirotelem gepardu, ki postane najboljši prijatelj in ljubljenec južnoafriškega dečka.Gepard se pojavlja tudi v otroških zgodbicah, kjer običajno nastopa kot prijazna žival, bodisi kot hiter tekač ali pa kot ljubljenček otrok.

 

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
gepard
Italia flag
IT
ghepardo
Great Britain flag
GB
cheetah
Austria/Germany flag
A, DE
Gepard
Pregovori
Čeprav je gepard krvoločen, ne poje svojih mladičev (etiopski)
Pomen: Vrana vrani ne izkljuje oči.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)