Photo animal Photo animal
Photo mask

Severni jelen Rangifer tarandus

Severni jelen
Vloga v naravi

Zaradi selitev imajo velik vpliv na rastlinstvo v širšem območju

Severni jeleni imajo zaradi velikih čred in množičnih selitev velik vpliv na rastlinstvo v širšem območju. So zelo izbirčni za posamezne rastlinske dele in se najraje hranijo s popki ali mladimi listi, saj imajo večjo hranilno vrednost. Ker zaužito hrano pretvorijo v telesno maso in iztrebke, imajo zaradi svojega selitvenega načina življenja ključno vlogo pri premeščanju hranil z enega območja na drugo. So tudi pomembna vrsta plena za velike plenilce, kot so medvedi in volkovi, zlasti v času selitve. Udomačene vrste severnih jelenov so pomemben vir mesa, krzna in rogovja za ljudi že več tisoč let.

 

Vzroki ogroženosti

Velik upad svetovne populacije v zadnjih desetletjih

Na svetu živi okoli 2.890.410 severnih jelenov. Na IUCN Rdečem seznamu je severni jelen označen kot ranljiva vrsta, saj se je njegova številčnost v zadnjih 30 letih zmanjšala za 40 %. Prostoživeče severne jelene ogroža človek, ki spreminja njihovo življenjsko okolje z avtocestami, kmetijskimi zemljišči, napravami za proizvodnjo energije in turističnimi naselji. Vse omenjeno predstavlja oviro na njihovi selitveni poti, njihovo okolje postaja razdrobljeno, manj imajo prostora za življenje in prehranjevanje, zato mnogi ne preživijo zime. Na zmanjšanje populacije vpliva tudi nereguliran lov, vnašanja udomačenih severnih jelenov v naravno okolje ter klimatske spremembe. Na Norveškem so prostoživeče severne jelene z zakonom zaščitili leta 1902, na Grenlandiji leta 1927, v nekdanji Sovjetski zvezi leta 1957, na Aljaski pa so zaščiteni le v narodnih parkih. Problem njihove ohranitve je njihov način nomadskega življenja. Selijo se tudi čez državne meje Finska – Rusija, Kanada – ZDA. Severnim jelenom lahko pomagamo s pravilnim upravljanjem pokrajine, kot npr. v Kanadi, kjer so ustanovili tri narodne parke, po katerih krožijo karibuji na svojih selitvenih poteh.

 

Kako lahko pomagaš?

CARMA

Trenutno se z ohranjanjem Severnega jelena ukvarja združenje CARMA. Združenje povezuje znanstvenike, upravljavce in ljudi v skupnostih, ki imajo skupen cilj preživetje čred severnega jelena. CARMA se osredotoča predvsem na stanje velikih selitvenih čred.



Več si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

 

World map
Naravovarstveni status:
vu
EX
EW
CR
EN
VU
NT
LC
Glava je v celoti poraščena z dlako, tudi njihov nos.
Poleti jim lahko žuželke vsak teden spijejo do liter krvi.
Plavajo s hitrostjo do 10 km/h.
Črede štejejo od nekaj 1.000 do 100.000 živali.